2013. január 25., péntek

Az első városnézés Tallinnban

Végre ennek is eljött az ideje: az első városnézés Tallinnban. 
Ebéd után  a két szobatársammal, egy német lánnyal, és egyikünk tutorával elindultunk, h körbenézzünk kicsit a belvárosban. Eredetileg a lakóhelyünk regisztrálását is el akartuk intézni, de még nem voltak készen a lakhatási szerződésekkel, úgyh ez későbbre maradt.

Szóval 3-as troli, végállomás a városközpontban. Felmentünk a központ legmagasabb épületének (egy hotel) felső szintjére, a kellemes kis kávézón átsétálva kimentünk a teraszra, és ez a szépséges látvány fogadott minket:




Aztán bebarangoltuk az óvárost, már amennyire időnk, energiánk és a hideg engedte. Meg kellett állapítanom, h ez bizony egy nagyon szép kis város, és igazából nem is olyan kicsi, ahogy az fent néhány képen is látszik. Továbbá iszonyat sok templomuk van! Az óvárosi szűk macskaköves utcák első ránézésre össze-vissza kacskaringózva visznek föl és le. Tele van régi házakkal, amikben üzletek, éttermek, pubok és mindenféle irodák vannak. Íme néhány kép ízelítőnek:



az óváros főtere

a parlament egyik oldala, előtte pedig a szép kis lépcsősör, amint fel kellett küzdenünk magunkat, de legalább mire felértünk, már nem fáztunk :)

ismét a parlament, csak egy kicsit közelebbről

kilátás föntről némi napsütéssel :)

a sok-sok templom egyike: az észt templom

nem meglepő módon, ez bizony az orosz templom

a parlament másik oldala

vmi random jópofaság

az építőmérnöki létemet le sem tagadhatnám, amiért megálltam megcsodálni, hogy milyen szép kis erkélyt rittyentettek erre a házikóra néhány - gondolom - öntöttvas gerendából meg némi téglából

aztán betévedtünk vmi pub-ba, aminek bizony ez a bejárata. Kicsit (najó, nem kicsit) homályos a kép, de azt hiszem jól látszik, h semmiféle tábla nem villog az ajtó fölött, h ez bizony egy ilyen kis pofás bárt rejt magában, amit az alsó képen láthatunk. Nem egy mainstream hely...


Aztán mire kijöttünk, már besötétedett, úgyh kényszert éreztem rá, h megszülessen a következő kép:
az opera

ezt pedig nem tudom, h mi, de tökre tetszett

A városnézés tanulsága azon túl, h tetszetős kis város ez, h az észtek bizony elég gyorsan sétálnak, mert minél gyorsabban gyalogol az ember, annál kevésbé fázik :D

Este sikerült megismerkedni még két kínai és még két német leányzóval. Meg kellett állapítanom, h a fene se kívánkozna Kínában kolisnak lenni: 6-an (hatan!) vannak egy szobában úgy, h az íróasztaluk és a ruháik az ágyuk alatt van! Szóval ahhoz képest az otthoni 4-ágyas vpk is egy álom.
A nap további tanulságai:
  • az észteknél drága a bor (még szerencse, h jobban szeretem a sört)
  • van vmi túró szerű dolguk, csak a hazai túrótól ez sokkal krémesebb, nem darabkás, viszont a "túrósbélesük" finom
  • továbbá van vmi, amit itt cheese cake-nek (sajttorta/süti) fordítottak nekünk, és speckós észt dolognak mondják. Na erről nekem a hazai túrórudi jutott eszembe, csak ugye ez is ebből a krémes dologból készül, és csokival van bevonva.
Hirtelen ennyi, majd mesélem a mai napot is... Elöljáróban csak annyit, h sikerült eljutnom arra a szintre, h az előbb itt ültünk egy szobában, Gabriela (cseh), Lisi (oszták) és én, egy darabig nem trécseltünk, majd mikor megszólaltam, teljes természetességgel elkezdtem nekik magyarul beszélni, és csak akkor esett le, h vmi nem oké, amikor néztek rám zavart tekintettel :D 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése