2013. április 21., vasárnap

Pocahontas

No akkor essünk neki.
2013. április 15. hétfő. Kelés, tesz-vesz, reggeli, zuhany, angol biznisz szavak tanulgatása, összepakolás, és várakozás a takarítónénikre. 12 óra előtt ezt sikerült összehoznom, 12 után meg egy 5-ös feleletet angolból. Aztán túléltem egy lassú német órát, este pedig egy kislétszámú felzárkóztató foglalkozásra emlékeztető észt órát. :) Aztán eltipegtem boltba. Jelezném, h este 8-kor még tök világos van, csicseregnek a madarak, és letámadt az érzés, h bizony a tavasz marhára közeledik! Hazaérve pedig élveztem az utolsó egyedül töltött este nyugalmát.

Kedden reggel vhogy nem akaródzott felkelni. Azt a gondolatot pedig még kevésbé akarta bevenni a gyomrom, h vége az egyedüllétnek, szóval hogy megpróbáljam a dolgokat kicsit pozitívabb színben feltüntetni, sütöttem egy adag "welcome home" sütit.

Mondanom sem kell, h sikert aratott a cucc. Nincs is annál jobb, amikor megkérdezik, h vehetek-e még egy szeletet :)

A süti elkészülte után némi sport, aztán ebéd, francia házi, és francia óra. Komolyan mondom, egyre jobbak ezek az órák :)

Szerdán is szokásos suli, public speaking meg német. Aztán annak örömére, h most 2-3 euróért vesztegetik a mozijegyeket, elmentünk, hogy megnézzünk vmit. Hosszas vacillálás után sikerült a Feledés (Oblivion) c. film mellett dönteni. Hát... mit ne mondjak érdekes élmény volt:

  1. az édességbolt a Coca Cola Plazaban iszonyat jó - a kis papírzsacsit több tucatnyi csokis bigyó-bigyó és gumicukor közül válogatva töltheti meg az ember, aztán lemérik és fizetünk. Egyszerű, de nagyszerű. Halálra tudnám magam enni. Mondanom sem kell már az előzetesek alatt elfogyott a készlet fele :D 
  2. Ez nem az a film, amihez elegendő az angol nyelv viszonylag jó hallás utáni értése észt és orosz felirat mellett, ugyanis nem teljesen jött át, h most akkor tulajdonképpen mi miért és hogyan történik, de
  3. azért a képi effektek eléggé ott voltak.
  4. Ekkora moziteremben még soha nem voltam. Röpke 513 főre van kitalálva, és azt a k***a, ha nem éreztem volna túl kelet-európai turistának magam, akkor tuti lefotózom. :D
Az este érdekes élményei azonban itt nem értek véget. Szokásos helyszín: Nimeta. Kértünk egy-egy sört, és leültünk egy szimpatikusan üres asztalhoz. Aztán - talán a négy lányra túlméretezett asztal és szabad székek miatt - elkezdtünk Részeg Mágnesként működni. Komolyan, az összes  részeg észt, orosz, német megtalált minket. Azért volt egy kellemes pillanat is, amikor egy csapat végre elhagyta az asztalunkat, és íme, ennyi sört hagytak hátra:


nem is lenne jobb az ingyen sörnél, de volt képük visszajönni... :S :D

Megunva a zaklatást, átfáradtunk, pontosabban csak át akartunk fáradni a Shootersbe, de a biztiőr úgy gondolta, h a nemzetközi diákigazolvány nem elég hiteles dokumentum, úgyh Chencant nem akarta beengedni. Megelégelve az egészet fogtunk egy taxit, és fél 3-ra már itthon is voltunk.

Csütörtökön Gabi szülinapjára készülődtünk az ő tudta nélkül. Bevásároltunk mindenféle szükséges dolgot, aztán délután a városban "hesszeltem": próbáltam vmi lányos tavaszicipőt venni. Ez persze itt lehetetlen. Nem tudom, mit képzelnek, de 50 eurót akarnak elkérni egy műanyag cipőért!?!? Gyalázat, de télicsizmában és lapos sportcipőben csak nem járhatok május végéig, szóval vhol majdcsak találok vmit. Viszont nagy cipővadászat közben betévedtem a Nemzeti Könyvtárba. 

Az Észt Nemzeti Könyvtár - szép nagy mészkő épület :)

ez történik, ha a dilatációval vmi geb*sz van

egész pofás :)

kültéri ismeretterjesztés
a 17. századtól 2011-ig térképek és képeslapok segítségével mesélik Tallinn történetét

az előcsarnok és a lépcsőház

elég impozáns
 Aztán benéztem többek között a nyelvi részlegre, ahol ráakadtam erre a polcra, és néhány gyöngyszemre:

azért megdobbant a kicsi szívem, és érdeklődve kezdtem böngészni a könyvek gerincén a címeket

Alap kifejezések a színekre a finnugor és szláv nyelvekben: mítoszok és tények
Ez beza vkinek a diplomamunkája vagy hogy a szöszbe hívják bölcsészeknél
Vki kutatta és összehasonlította, h milyen kifejezések vannak a színekre a finn, magyar és cseh nyelvekben. Nem gondoltam volna, h az a tény, h nekünk két szavunk (piros és vörös) is van, ami tulajdonképpen ugyanazt a színt jelenti, ill. h a magyarban és csehben 11, míg a finnben csak kevesebb alap színkifejezés van vkinek kutatási témát jelenthet... no comment :D

és íme egy kis segítség, h hogyan tanítsuk meg külföldi barátainknak a "gy" hang képzését




Este végül cipő nélkül fáradtan tértem haza, de a könyvtár megérte a kifizetett 30 centes napijegyet :)
Aztán jöhetett a készülődés, dekorálás, ajándék csomagolás, és mire Gabi hazaért 9-kor a suliból mi már teljes készültségben vártuk. Szegénykém nagyon meglepődött, mert egyáltalán nem gondolta, h bármire is készülünk, ti. semmilyen közösségi oldalon nem szerepel, h mikor van a szülinapja :)

mindenki lufit fúj és csomóz

alakul a dekoráció :)

csudiszép lett a csajok által sütött csokitorta :)

és Gabi még mindig nincs itt, mert még elszívott egy cigit, ahelyett, h egyből feljött volna

meglepetééééés

24x0,33 liter A.LeCoq sör - a legszebb ajándék :D


Az est témája: Pocahontas :D
"kedves" cseh szavak francia kiejtés szerint :D



próbáltunk megtanulni cipőt kötni kínai módra

Eiffel-torony :)


Csütörtök éjjel, pontosabban már péntek van, szóval éjjel 1:37. Enyhe szalonspicc, végül is Gabi szülinapját ünnepeljük :)

Ennyi elég is lesz mára, a hét további részét majd legközelebb. Lesz mit mesélnem, azt már most tudom. Egy kis előzetes: itt a tavasz, kirándulás országon belül és kívül... ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése