2013. május 2., csütörtök

Éljen május elseje

Éljen május elseje... 
Ahogy előző bejegyzésemben ígértem vörös zászlós menetelésre készültünk május elseje tiszteletére. No nem azért, mert az észtek ilyet csinálnának - náluk a május elseje a tavasz ünneplésére hivatott újabban -, hanem azért mert a francia tanárom elejtett fél mondata alapján Narva városában még mindig így ünneplik a május elsejét. Ezen igazán nem is csodálkoznék az ember, ha tudja, hogy Narva Észtország legkeletibb csücskében fekszik, Oroszországtól csak a Narva folyó választja el, és a lakosság több mint 80%-a orosz...

Reggel fél 10-kor beszálltunk a vadonatúj bérelt Toyota Aurisba, és elindultunk a bő 2 és fél órás útra. Ezúttal csak öten voltunk: Barbora, Gabi, Lisi, Matej és jómagam. 


Egy benzinkutas pihenővel jutottunk el Narvába. Apropó, otthon lehet Snickers jégkrémet kapni? Mert az vmi isteni, és eddig sehol nem láttam még csak azon az istenhátamögötti benzinkúton valahol fél úton Tallinn és Narva között. No mind1.
Szóval a várakozásaink vmi ilyesmire irányultak:


A valóságban semmiféle közösségi megmozdulás jelét nem tapasztaltuk, de azért - hogy politikailag korrekt legyek - a szovjet funkcionalista építészet remekműveit volt szerencsénk megcsodálni. Mondjuk ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a második világháború során a németek és oroszok is bombázták a várost. Ez az a hely Észtországban, ahol nem láttam azt a fejlődést és előretekintést, amit az összes többi helyen annak ellenére, hogy ez lenne a harmadik legnagyobb város hőn szeretett balti országomban. Azt azért meg kell hagyni, hogy a vár és környéke rendben van. Gondolom jelenleg is folynak a munkálatok, ha a várudvarban a szemetes konténer mellett egy függesztett munkaeszközű kotró is megfért:


A kedves vizes kollégák izgatására megosztanám T.Márk kedves barátom megjegyzését az alábbi kép láttán: "Készül a csúszda a strandon" :D



Hermann Castle

a túlparton Ivangorod vára Oroszországban


Azért volt itt épp elég finomság. Csak a teljesség igénye nélkül:

az utolsó köztéri Lenin szobor Észtországban

ingyenes parkolási lehetőség közvetlenül a határátkelő előtt, ami mellesleg egy híd,
és végeláthatatlan sorban álltak az emberek, hogy bejussanak Észtországba


"A csempészett cigaretta vásárlásával a bűnözést támogatja"
természetesen észtül és oroszul, mert itt minden (legalább) 2 nyelven szerepel

madáretető, de persze a lényeg az ortodox templom

az épületek állapotáról inkább nem nyilatkoznék

no comment

EU kompatibilis játszótér, mi? 

a szebb lakótömbök egyike

a régi városháza

az egyetem épülete viszont tényleg egészen pofás,
bár nekem cseppet elüt egymástól a képen látható két homlokzat


Hát ennyit Narváról dióhéjban. Következő állomásunk Rakvere. Mellékesen íme egy térkép, csak hogy legyen vmi sejtése a kedves olvasónak, h mégis merre jártunk:

Tallinn (D) - Narva (B)- Rakvere (C) - Tallinn ~ 427 km ~ 5 óra 19 perc

Narva után igazi felüdülés volt megérkezni a hangulatos Rakvere városába.


Gruppikcsör a sehr modernische főtéren :)


egyre növekvő magasságú lépcsőfokok... Valaki elmulasztotta
Széll Marika néni előadásait

Vár, ahol mellesleg éppen május 1-én volt a nyitó, csakhogy mi este 7-re értünk oda,
és mázlinkra pont 7-ig tartott a buli.

 "Tarvas"4 métere magas, 7 méter hosszú, ~ 7 tonna
A legnagyobb állatot ábrázoló szobor a balti államokban.
De nem ám szimpla bika, hanem őstulok (kihalt faj)

park, híd, virág, víz, kell ennél több giccs egy képre? :D

ilyen körítéssel még a gyárépület sem tűnik olyan csúnyának

ezt meg csak úgy, mert nekem tetszett

Röviden ennyi lett volna az idei május elseje. Semmi picsogás, h idén is milyen alacsony színvonalat ütött meg a falusi majális, semmi egyetemi házikkal szenvedés, miközben hét ágra süt a nap. Csak egy kellemes kiruccanás, még két észt város meglátogatása, átpillantás Oroszországba, és annak leszögezése, hogy nem veszek Toyota Aurist. Nem mintha így hirtelen az a probléma fenyegetni, hogy autót kell vennem, de azért jó tudni, h a hátul ülők fejterét nem igazán méretezték túl. Még nekem is sikerült minden beszállásnál beverni a buksimat, pedig az 170-et is vígan alulmúlom. Ennyi élmény elég is mára, az estére betervezett bulit közösségi fáradtság miatt elnapoljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése