2013. február 24., vasárnap

Az észt függetlenség 95. évfordulója

Vasárnap délután, németet tanulgatok, és prezentációt készítek elő. Egész nap gyönyörűen sütött a nap. Talán megérkezésem óta nem is volt ilyen, h egész nap ilyen napos idő lett volna. Már erőteljesen lemenőben van, viszont feljött a Hold. Csak egy pici hiányzik belőle ahhoz, hogy teljes sajtkorongként "világítsa" be a még kék-rózsaszín átmenetes eget. Nagyon élvezem, h van időm és kapacitásom ilyeneket csodálni hosszú perceken keresztül. Ezt nem szeretném otthon sem feladni. No de lássuk, mi történt az elmúlt néhány nap alatt:

Ott fejeztem be legutóbb, h elmeséltem a szerdai bulit. A hét további részében a kulturális fejlődés került előtérbe. Csütörtökön a Parlament meglátogatása, péntek este egy kis interkulturális csevej az élet nagy dolgairól, szombat este ill vasárnap reggel pedig az észt függetlenség napja volt a fő téma

Szóval az észt Parlament. Magáról az épületről semmit nem tudtam meg, mivel a sok gazdaságist ez nem hozza lázba (no comment), viszont arról, h hogyan is működik az ország irányítása, na arról hallhattunk bőségesen. Röviden annyival jellemezném, h úgy, mint a legtöbb demokratikus állam. Ennyi. Az épületről az internet segítségével sem sikerült sokat megtudni. Toompea - itt található ez a "barbie-ház" Am nem tudom, h tettem-e már említést erről, de az észteknek van vmi furcsa vonzalma ehhez a rózsaszín színhez, ugyanis az elnök házikója is ilyen színű. Igazából 2 lényeges terme van, és a magyar Parlament épületéhez képest egy cuki kis házikó. Jöjjön néhány kép:


itt ülésezik a 101 parlamenti képviselő

the white hall

1900-ban befejezett orosz ortodox Alekszander Nyevszki katedrális


köztéri erkölcstelenkedés

Szombat este rávettük magunkat, h bemenjünk a központba korizni. -9 fok volt, de mozgás közben igazából nem fáztunk, és pár perc után már a kori sem volt annyira kényelmetlen. Ahhoz képest, h utoljára gimiben tesi óra keretén belül Béla bá'val mentem korizni, annyira nem is voltam béna: egyszer sem estem el, és minden ujjam megmaradt. Az extra az volt a dologban, h épp a katonai parádéra gyakoroltak, ezért sok-sok egyenruhás bácsi és mindenféle harci jármű lepte el a korcsolyapálya előtti utat és a Szabadság-teret. Korizás közben leintegettünk az elvonuló kocsikon üldögélő katonabácsiknak, és egyetlen egy kivételtől eltekintve senki sem integetett  vissza. Ilyenek ezek az észtek... :)

naaaagy észt zászló


a harckocsik túloldalán, a templom lábánál van a koripálya

Gabi, Matej, Gergő, én - itt még összekapaszkodva, csak h stabilan álljunk :D



Ja azt eddig elfelejtettem elmondani, h miért is ez a nagy felhajtás. Szóval Észtország függetlenségének 95. évfordulóját ünnepli február 24-én! Most tekintsünk el attól az apróságtól, hogy utána jöttek a németek meg oroszok, blabla. Egyébként egy közös érdekesség kicsi hazánkkal, h nekik is van nemzeti ünnepük augusztus 20-án. 1991-ben ezen a napon nyerték vissza függetlenségüket!

Ha már nemzeti ünnep, és ha már kulturális tapasztalatokért (is) jöttünk ide, úgy döntöttünk, h nem hagyhatjuk ki a reggel (ismétlem reggel) 7-kor a Town Hall Square-ről induló diákmenetet, ami a parlament épületének udvarára tart. Itt napfelkeltekor (7.33-kor) ünnepélyes zászlófelvonás a himnusz éneklése közben. 2 beszéd és még két további dal eléneklése után vége is volt a ceremóniának. Gondolom nem nagyon akarták egy óránál tovább húzni a dolgot, mert azért a mínusz 15 fokban sokáig egy helyben álldogálni nem vicces. Jól jött a két vastag harisnya, vastag zokni, farmer, bélelt csizma, atléta, póló, pulcsi, még egy egy polárpulcsi, nagykabát, sál, sapka, kesztyű. Azt hiszem erre szokták azt mondani, h ha az oroszlán megenne, akkor egy hétig ruhát... vagy meg se enne v vmi ilyesmi. Am meglepő módon rengeteg külhoni, erasmusos vett részt a programon. Bár bevallom őszintén annyira nem lepődtem meg, mivel otthon nagy  valószínűséggel én sem kelnék föl hajnali fél 6-kor, és mennék ki ilyen hidegben, ha nem muszáj.

Szabaság-tér, időpont: 06:41:51, hőmérséklet:  -15 Celsius-fok

vonulunk

itt még nem fagytak le a lábujjaink :D

a felvont zászló :)

Ilyenkor hagyományosan az ország összes egyetemének (mind a 6 darab) képviselői összegyűlnek

A ceremónia után az ESN Tallinn látott minket vendégül egy kis forró teával és sütivel, amit persze nem adtak ingyen: újabb néptáncformákat kellett megtanulnunk :)
Jut eszembe, nemzeti ünnepek alkalmával ugye otthon zárva vannak az üzletek? Mert itt minden bolt és bevásárlóközpont nyitva van. Nyugtasson meg vki, h a magyarok nem ennyire sztahanovisták.

Sztahanovizmusról jut eszembe, jó lenne, ha végre nekiállnék prezentációt készíteni. Zárom soraimat mára, és mire idáig eljutottam teljesen be is sötétedett. A Hold most már egyeduralkodóként ragyog a felhőmentes égen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése